Време е да облечем есента/Тенденции есен-зима 2014/5

Колкото и да не ни се иска да признаем лятото вече си отиде. Но това съвсем не означава, че насъпващата есен не ни позволява да се разхождаме по улиците, сякаш се разхождаме по модния подиум, и да експериментираме с цветовете и материите – напротив, новият сезон ни предоставя и нови възможности!

Дърветата вече сменят одеждите си и ни подсказват, че е време есенните цветове да завладеят и нашия гардероб. Същото ни показват и дизайнерите в новите си колекции, където освен типичните топли цветове на есента присъстват още няколко открояващи се цвята за разнообразие.

Когато чуем думата „есен”, няма как да в главите ни да не изскочат ароматното сутрешно кафе или горещия шоколад, които са фаворити на толкова много от нас и чиито цветове преобладават през есенния сезон. В крак с природата ние се обличаме в топли и неутрални цветове – няма как да зачеркнем от списъка кафявото, охрата, сивото, алуминия, червеното, но този сезон не поставяме границата дотук. Наред с есенната палитра в гардероба се спотайват смарагдови нюанси и царско синьо. Няма как да не споменем и класиката – величественото черно.

Черното е класически цвят, може да се съчетава с всичко и всякога, но тази есен е удачно да го гарнираме с малко метален блясък за разкош и драматизъм. 

 

Инвестицията в палитра от зелени и сини нюанси е сигурно и смело вложение, което ще ни отличава от типичната есенна визия в топли и неутрални цветове.

Но, който желае да заложи на класиката, винаги може да подбере дрехи от есенната палитра и да се наслаждава на цветната си симбиоза с природата.

Още един открояващ се цвят успя да превземе модните подиуми в Ню Йорк, Париж и Милано тази есен: червеното. То е не само дръзко и смело, но и показва характер.


Ето и един тренд, който познаваме много добре и който се доказа като пролетно-летен хит – пастелът. Тази есен обаче явно е решила да подражава на предходния сезон и през септември все още гледаме на пастелните цветове като на изключително привлекателни. Все пак, кой може да устои на ментовото зелено, люляка и бебешкото синьо?

За свеж акцент, който да напомня за лятото на тези, които твърдо отказват да приемат, че то свърши, този сезон можем да допуснем няколко неонови акцента сред сдържаните черно и сиво.


Що се отнася до материите за есен – зима 2014/2015 отново опираме до класиката: текстилни материи с влакнеста повърхност. Естествено веднага се досещаме за вълната и кашмира. Плетивата преживяват своята втора младост тази година и очароват както в топли, така и в студени цветове.

 

Изненадата при тях този сезон са слоевете. Дизайнери като Стела Маккартни, Марк Джейкъбс и Келвин Клайн ни показват, че комбинация от едно плетиво, поставено под друго такова, изобщо не е твърде обемиста и неудобна.

Друг хит, който не слиза от подиума, е кадифето – в тъмни или омбре нюанси кадифето присъства и тази есен на модния хоризонт.


Друг задължителен елемент от есенно-зимния гардероб тази година е кожата. Тя присъства във всички свои образи – лицева или кожа с косъм – неизменна част от облеклата, която е и класическият бодигард през студените есенни дни. Експериментите тук не трябва да ни стряскат: метални елементи, пера или ресни са агресивните допълнения, приковаващи вниманието и достатъчни да внесат стил и малко бунтарска нотка в тоалета.

 

Блестящите текстури не отстъпват мястото си и този сезон – в разноцветни палитри и разнообразни вариации те са тенденция, която, за наша всеобща радост, не обхваща само вечерните часове.

 

Автор: Мила Стоянова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара