Създателят Кристиан Лубутен

Кристиан Лубутен е роден на 7 януари 1964 година в един от бедните квартали на Франция. Напуска училище едва на 12-годишна възраст и се мести да живее при свой приятел. Дотук историята на великия Създател изглежда съвсем обикновена. Страстта му да скицира обувки, по-късно превърнала се в негов начин на живот, идва от рисунка на обувка, задраскана с червено, която той вижда при една от вечерните си разходки. Навършил 16 години, младият Лубутен започва да изпраща свои скици на известни по онова време модни къщи, но получава отговор само от фабриката на Шарл Журдан. Тъй като получава отговорът  на 1 април, неговите приятели смятат случващото се за шега и нищо повече. Лубутен опровергава това като още в същия ден бива нает на работа във фабриката.

Ако има причина, поради която да наричаме Кристиан Лубутен "Създателят", то това са червените подметки на неговите модели обувки. Идеята се заражда в главата на дизайнера, когато през 1992 година той вижда секретарката си да се лакира с червен лак за нокти. Създателят взима спонтанното решение да лакира подметките на чифт обувки със същия лак и изненадан от крайния резултат, превръща червените подметки в своя запазена марка и патент. Първоначално идеята му била да променя цвета на подметката според сезона, но след успеха на червените подметки, тази идея не се осъществява.

Първата известна клиентка на дизайнера, както и първата голяма почитателка на неговите модели, е принцесата на Монако - Каролина. Влизайки в първият му магазин във Франция, принцесата остава очарована от иновативния дизайн на обувките и веднага се сдобива с чифт от тях. Именно тази случка бележи началото на успеха на Лубутен, който не стихва и до днес.

През 2012 година Кристиан Лубутен съди модния магнат Ив Сент Лоран заради използването на неговия патент. Нюйоркският апелативен съд присъжда "победа" в делото именно на Лубутен, като причината е, че червените подметки са негова запазена марка. На Ив Сент Лоран се дава правото да използват червените подметки само при модели, които са изцяло в червен цвят.

Към днешна дата дизайнерът е известен с няколко неща: червените подметки, екстремно високите обувки със скрита платформa, обувките с отворени пръсти и обувките с шипове. Кристиан Лубутен обявява жените за "най-красивите създания на света", както и за "най-големите мазохистки". Второто си изявление той прави след като години наред забелязва как неговите модели обувки се харесват на жените, независимо от височината на тока.

На рекорден брой обувки Лубутен се радва звездата Дженифър Лопез като тя е горд притежател на 70 чифта от тях. Влечението на звездата към моделите на марката ражда и нейната песен "Louboutins" от 2009 година, която не успява да се превърне в хит, но възхвалява нейната любов към обувките на Кристиан Лубутен.

Освен с дизайна на обувки, Създателят добива известност и с дизайна на чанти като през 2003 година пуска първата си колекция. Тя, естествено, се радва на огромен успех. Дизайнерът споделя, че дължи голяма част от славата си на своята секретарка и до ден днешен й благодари за решението да се лакира именно с червен лак в онзи ден от далечната 1992.

 

Автор: Петя Банкова,

Снимков материал: Интернет

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара