Предизвикателния и дързък профил на Coco Chanel

Габриел (Коко) Шанел е била жена с необикновен характер, интелигентност и най-вече въображение, простиращо се извън границите на възможното. Тези качества са й помогнали да преживее детство, изпълнено с нищета и лишение и най-вече пренебрежение от заобикалящите я близки хора. След Шанел, всяка следваща я модистка, не притежава стил и изтънченост, като този на дамата, превърнала модата в начин на живот за повечето й подръжници. Този необичаен и така пленителен стил на семплост, съблазнение и елегантност намира приложение и става част от гардероба на всяка една модерна жена и днес. Облеклото е само видим аспект, за който Коко Шанел допринася. В пътуването си от крайна бедност до създаването на един нов блясък – тя подпомага да изпъкне цялата идея за съвременната модерна жена.

И ако може да се говори изобщо за време, тя никога не e губила своето и винаги e била една крачка напред, заради нестихващата си смелост и непокорство. Ако се вгледате внимателно в проектите, на дизайнери като Tom Ford, Helmut Land, Miuccia Prada, Jil Sander и Donatella Versace ще видим стратегии, които Коко Шанел е прилагала винаги, когато е ставало дума за мода. Но как се e зародила тази страст по модата…

След смъртта на майка й, Габриел Шанел е изпратена в сиропиталище, където е оглеждана от монахини. Те учат малката Габриел как да шие – умение, което в по-късен етап от живота й, ще го преобърне из основи. През свободното си време се въплъщава и като певица в кабарета, посещавани от офицери. Именно от там идва и прякорът – “Coco”. Докато все още се колабае, какво точно ще прави с живота си и се опитва да развие кариера в пеенето, се започнава с млад бивш офицер и много богат наследник Етиен Балсан, който предлага на Коко Шанел да създаде свой собствен бизнес в Париж. Скоро след романтичната им връзка Коко го напуска, заради един от най-богатите му приятели, Артър Капел.

Каквото и да е било написано за шеметното издигане към славата на Габриел, тя нито завладява Париж изведнъж, след като стартира бизнеса си, нито е била родена социална фигура, която само е чакала да бъда забелязана от някой, толкова отзивчив към нея, като бизнесмена Капел.

Chanel започва да създава шапки още докато живее с предишния си любовник Етиен Балсан, дори и само като развлекателно занимание. През 1910г. отваря първият си лицензиран бутик в Париж с името Chanel Modes. След Париж, се появават магазини и в Довил и Биариц и тогава се заражда идеята, че към аксесоарите, трябва да има нещо, което да ги допълва. Дрехите. Произвеждали са се предимно модели от обикновенни материи като жарсе и трико, дотогава използвани предимно за изработката на мъжкото облекло.

През май 1921г. е произведен и пуснат на пазара първият парфюм – класическият Chanel No.5. Създава се истински бум от емоции, когато на пазара е факт първият парфюм, носещ името на своя дизайнер. Всяка уважаваща себе си французойка от буржоазията е имала бутилка от ароматния елексир на своя нощен шкаф. Името No.5 дошло като идея от една циганка, която казала на известната тогава вече Коко Шанел, че пет ще бъде щастливо число в живота й. Заради дълбоката суеверност Шанел й се доверила. И макар Chanel да се е превърнала в една от най-известните “марки”, без голямата слава на No.5, повечето от нас едва ли щяха да са чували за Коко Шанел или по-скоро как една жена е вдъхновила редица дизайнери, с които заедно ръка за ръка преобразиха нашият, вашият и модния свят в глобален аспект.

През 1923г., на 40-годишна възраст, Chanel е представена на тогавашния херцог на Уестминстър Hugh Richard Arthur Grosvenor. След като той се влюбва в пламенната моделиерка, започва да я обсипва с най-скъпите бижута на 20век. Купува й апартамент в най-престижния квартал Mayfair в Лондон. Аферата между Коко и херцога продължава близо 10 години. Когато на по-късен етап от живота й я питат защо не се е омъжила за един от най-богатите хора в Англия, тя отговаря: “Имало е няколко херцогини на Уесминстър. Но Coco Chanel е само една.”

През 1925 модната компания “Chanel” представя за пръв път дръзкия и легендарен за 20век. костюм от сако без яка и вталена риза. Предложението е революционно и отново заимства елементи от мъжкия гардероб. По този начин тя подтиква жените, да захвърлят корсетите и да не се страхуват да подчертая женствеността си, чрез един забележителен тоалет.

В онази неделя на 10 януари 1971г. забележителният житейски път на “една от най-великите моделиери на века” стига до своя край. 4 дни по-късно се е отслужила погребална служба във великолепната енорийска църква “Мадлената”. Първите редици са окупирани от близки приятели и манекените на Габриел, всички облечени в Chanel. Всички лични чувства са заличени и на погребението присъстват всички моделиери, включително и Баленсиага, Кастийо, Марк Боан и Ив Сен Лоран.

По-малко от десетилетие след смъртта на Chanel, голямата задача за “вдъхване на нов живот” поема дизайнерът Karl Lagerfeld. А всеки, които е чувал това име, знае за какъв професионализъм става на въпрос.

 

 

 

Автор: София Дерлокова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара