Оскар де ла Рента – историята на дизайнера и дизайнерът, който промени историята

Де ла Рента – едно от най-прочутите имена в модния бранш. Създател на една от най-печелившите модни къщи на всички времена, великолепен танцьор, приятел и най-вече творец, преобърнал изцяло представите за женската мода. Истински ценител на елегантността, стила и жената, няма дреха, в която Оскар де ла Рента да не преобразява красотата в най-чистата и форма.

Де ла Рента се ражда като най-малкото от седем деца в семейство с изключително добро реноме в столицата на Доминиканската република – Санто Доминго, на 22-ри юли 1932г. На 18-годишна възраст той напуска дома,  за да изучава изкуство в „Академията на Сан Фернандо“ в Мадрид. Там той започва да рисува първите си скици на дрехи. Американският посланик в Италия – Франческа Лодж, случайно попада на някои от скиците на Де ла Рента и остава впечатлена от таланта на все още младия дизайнер. Изключително внимание Франческа обръща на един модел рокля и моли Оскар да я изработи за дъщеря и. Роклята прави истински фурор сред модните среди в Испания и няколко месеца по-късно се появява на корицата на списание ‘Life’. След този успех Де ла Рента решава окончателно, че ще се занимава само с мода и продължава усърдната работа върху скицирането на още модели. Така малко по-късно той получава предложение за съвместна работа с един от най-прочутите дизайнери на всички времена - Кристобал Баленсиага, наричан и до ден днес „кралят на висшата мода“. Оскар бива повлиян изключително много от работата на Баленсиага, когото той счита за личен ментор и спътник в света на модата. През 1961г., на двадесет и девет годишна възраст, Де ла Рента заминава за Париж, за да работи като асистент за френската модна къща „Ланвин“, съвместно с Антонио Кастильо.

През 1963г. Оскар се обръща към редактора на ‘Vogue’ Диана Врилънд с молбата да му помогне, за да може да започне да създава собствени дрехи. Врилънд му препоръчва да се обърне към Елизабет Арден. Така Де ла Рента се мести в Ню Йорк, където в продължение на две години работи за Арден. След това продължава кариерата си в друга модна къща – ‘Jane Derby’ и след като дизайнерката почива, Де ла Рента поема ръководството на марката и през 1965г. той основава своя собствен лейбъл .

Истинският връх в кариерата на Оскар Де ла  Рента настъпва в началото на 90-те години на миналия век, когато се съсредоточава върху женските дизайни. За няколко години дрехите му се превръщат в най-предпочитаните за много дами от висшето общество, включително и първите дами на САЩ. Де ла Рента облича Нанси Рийгън, Жаклин Кенеди, Хилари Клинтън, Лора Буш и много други.

През 2002-ра година Де ла Рента прави завой от модното изкуство и се пренася на полето на интериорния дизайн. Оскар произвежда над 100 модела мебели на масички, дивани и кресла. Две години по-късно дизайнерът решава да основе дъщерна компания на модната си къща, която да включва дрехи, които да са по-достъпни финансово. Така се ражда компанията ‘O Oscar’. Де ла Рента споделя, че така цели да привлече клиенти, които преди това не са имали възможността да носят дрехите му. Дизайнерът печели едни от най-почетните световни призове в областта на модата и изкуството и дори е определян като „най-влиятелният“ дизайнер на всички времена в историята на САЩ.

През 2006-та година Де ла Рента научава, че е болен от рак. Въпреки че след няколко години лечение твърди, че е излекуван, през 2014-та година дизайнерът умира в дома си в Кънектикът поради настъпили усложнения на 82-годишна възраст. Един от последните модели, който Оскар успява да изработи, е булчинската рокля на Амал Аламудин, която съпругата на Джордж Клуни облича на сватбата им.

Оскар де ла Рента ще бъде запомнен с изключителната си философия относно модата, новаторския си нюх и вечния си ентусиазъм да прави дрехи, които да оставят след себе си следата на истинската елегантност. Една от най-прочутите фрази на доминиканския дизайнер е :„Същината на моята работа като дизайнер е в това, да накарам всяка жена да се почувства изключителна.“. Така едно от най-големите имена в историята на модата оставя своя отпечатък върху цялостното развитие на котюра, който още дълги времена ще носи в себе си духа на Де ла Рента.

Ето и част от важните събития от живота на дизайнера в години: 

1973г. - Де ла Рента печели престижната Coty Hall of Fame Award на Американските награди на модните критици.

1973 - 1976г. - Оскар де ла Рента е президент на Съвета на дизайнерите в САЩ.

1988г. - Първата дама Нанси Рейгън носи рокля на Де ла Рента по време на Президетнската вечеря.

1993г. - Завръщане в Париж и дебют като самостоятелен дизайнер, представя колекцията си на Пиер Балмейн. 

1992-2002г. - Де ла Рента работи за дизайнерската къща "Balmain".

2004г. - Сара Джесика Паркър носи един от моделите на Де ла Рента в култовия сериал "Сексът и градът".

2006г. - Де ла Рента дебютира с първата си сватбена колекция. 

 

 

 

Статията подготви: Денислава Златанова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара