Круизът- време за ваканция с Шанел

Много повече от традиция, круизната колекция на Шанел е силно очаквано събитие. Тя е гаранция за промяна на гледката, за плажове, за красота и открития на нови места – нова ера, изкуството да се живее. Дали когато Габриел Шанел е представяла малката си колекция в края на есента на 1919, предназначена за курортни комплекси и в частност за Биариц, е имала представа, че основава съвсем ново модно течение? Дали е прдполагала, че създава първата круизна колекция? Американският Воуг надушва сензацията и в ноемврийския си брой от онази година пише, че тоалетите на дизайнерката, въпреки че „не се различават сериозно от онези, които тя показа миналата година”, формират колекция, която „се различава напълно от всичко, показвано в Париж по това време”. По-леки и определено по-удобни, тези модели от трикотаж са идеални за яхти, спа курорти, крайбрежни почивки и слънчеви дестинации като Ривиерата и Венеция с плажовете Лидо. Шест години по-рано, в Довил, Шанел лансира тоалети, вдъхновени от моряшките костюми, които тя интерпретира във вълнен, а по-късно и в копринен трикотаж. Те са меки, удобни и практични за носене денем, без да губят от типичния блясък на Шанел. От моряците до круизните кораби стъпката е само една.

Шанел доразвива още по-смело тази линия, вмъкната между два сезона. Отговаряйки на собствените си нужди, тя добавя костюми и вечерни рокли за ваканции и луксозни круизни кораби, много подходящи за живот с чести пътувания, които внасят слънчеви лъчи в студените парижки зими. Тази оригиналност е отразена от Harper’s Bazaar през декември 1933 в статия за „круизните дрехи” и от L’Officiel de la Mode през декември 1936, който описва „пълната междусезонна колекция”, която идеално илюстрира уникалната концепция за мода на Габриел Шанел.  Да не си като другите, да плуваш срещу течението, да превръщаш собствените си желания и стил в източник на вдъхновение – това е водещото в креативността на Шанел. Тя е любител на морето и плава на яхтата на Уестминстърския херцог, на Flying Cloud и на Cutty Sark. Докато акостира с Flying Cloud до Монте Карло,  открива селото Рокбрюн -Кап -Мартeн и се влюбва в чара на мястото. Oт 1929 година тя притежава там вилата La Pausa. На същата тази лодка Шанел среща архитекта Робърт Страйц, на който поверява цялата работа по резиденцията си в Прованс.

С непокорно излъчване и леко мъжки стил, Габриел Шанел е виждана често по палубите на тези лодки да си говори с Бендор, както наричат херцога на Уестминстър, да носи бермуди или мъжки панталони и жилетка, която днес бихме определили като оувърсайз. Редовно я виждат да се пече на слънце с прочутите си тъмни очила. Тази жена, която се налсаждва на свободата си повече от всичко, усеща за какво ще мечтаят жените съвсем скоро. Тя предусеща модата сега и в бъдеще, защото е визионер във всеки детайл. Талантът на Габриел Шанел вече се е доказал.

Както и този на Карл Лагерфелд. По време, когато модата почти е обърнала гръб на така наречените круизни колекции, дизайнерът завърта колелото в обратна посока. Веднага щом се включва в управлението на модната къща през 1983, той вдъхва нов живот на това свързващо звено между два сезона и то продължава да се разраства, превръщайки се в един от най-важните моменти от годината. Дали става дума само за вмъкване на няколко модела бански и леки рокли между костюмите? Съвсем не! Не е достатъчно просто да се удовлетворят нуждите на онези, които търсят слънчева светлина през зимата. Карл Лагерфелд трансформира круизните колекции в линия, създадена в очакване на идващите топли дни, подновяване на гардероба без връщане към стари модели и без избързване към следващия сезон. Колекция със собствена идентичност, история, вдъхновение; бързо разпалваща желанието и избистряща погледа. Колекция, която въплъщава пътуването във всичките му форми, реално или въображаемо, временно или историческо, и такова, което обхожда целия свят като пощенска картичка: Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, Венеция, Сен Тропе, Антиб, Сингапур, Сеул, Куба, и дори Версай от 18 век и Париж, преобразен като площад в Древна Гърция. Да мечтаеш, да позволиш на въображението да се носи, облечено в туид от ново поколение, в прозрачна дантела, пред екрани, обляти от светлина и изключителни жени в малки черни рокли... Не е ли модата точно това? Не е ли именно тази причината  Шанел да е неповторима линия? Желаем ви бон воаяж и прекрасен круиз.

 

Петя Банкова

Петя Банкова е на 20 години. Учи Книгоиздаване в Софийския университет. Интересува се от изкуството във всичките му форми и много обича да пътува.

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара