Колекцията "Пролет" 2018 на Zuhair Murad "озари" модния подиум

Тази година световноизвестният дизайнер Зухаир Мурад заложи на по-различна тематика в колекцията си „Пролет“ 2018. Той създаде колекцията си, вдъхновен от индианската култура.  В интервю преди модното си шоу той казва „Имам голямо уважение към древните култури. Без предците ни нямаше да сме тук и да сме това, което сме. Те са ни оставили неограничено наследство от изкуство и красота“.

Мурад неведнъж е споменавал, че черпи най-голямо вдъхновението от историята. Тази година „обрисува“ древните американски племена с множество пера по роклите и орнаменти, вдъхновени от ацтеките. Цветовата гама се балансираше от черно, бяло, златно и червено. Подиума блестеше от милионите орнаменти, съшити в произведенията на дизайнера. Колекцията вдъхваше чувство за увереност и сила, точно както самият Мурад обясни пред медиите, че си представя индианските жени. Това внушение достигна публиката, чрез множеството смесени геометрични хиптограми заедно с женствените силуети на моделите. Началото на колекцията беше зададено от къс гащеризон с ресни, пълен с искрящи мотиви, които бяха в синхрон с културата на сиуксите (древно индианско племе). С „искрящо“ начало започна представянето на останалите „бляскави“ тоалети в колекцията, които бяха олицетворение на балансираност от древни символи, чиито дух сякаш оживя на подиума. Роклите „дишаха“ по време на пролетното шоу, благодарение на ресните, коланите, каскадите от кристали и перата, като повечето елементи бяха оформени подобно на слънца, стрели или допълващи се геометрични фигури. Увереността на дизайнера малко подхлъзна някои модели към категория „клишета“, но в повечето от тях освен духа на историята се открои и изпипаната хармония между всеки един детайл.

Цялата колекция крещеше „увереност, власт, сила“, каквато е била и тазгодишната муза на Мурад. Този дизайнер съживи древната американска култура през призмата на днешното време. Голяма част от моделите му претърпяха критика относно това, че рискът, който дизайнерът е поел, не е бил оправдан. Според множество модни критици тазгодишната колекция на Мурад няма да отговори на търсенето на пазара, дори и този на „котюр“. Но дизайнерите, чиито модели се разхождат по червения килим, трябва да поемат рискове. Понякога резултатите не са удовлетворяващи за публиката, но в модата без смелост никой не би могъл да пробие. Ето защо Зухаир Мурад създава едни от най-предпочитаните и коментирани колекции- заради рисковете, които поема. Те са извора на успеха в модния бранш.

Стела Костадинова

Стела Костадинова е на 19 години и следва журналистика в Софийския университет. Обича динамиката, но още повече общуването с различни хора, защото комуникацията вкарва цвят в сивото ежедневие.

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара