Как да поддържаме русата коса?

Русото е най-претенциозният цвят, който може да бъде поддържан. Само около 2% от цялото население на земята има късмета да се радва на естествен рус цвят, а всички останали, които искат да променят своя, прибягват до боите. По същество русият цвят изисква най-много грижи и поддръжка, особено когато става дума за жени с много тъмни коси. Единична манипулация на косата не винаги се оказва достатъчна, а повторно изсветляване може да навреди косата ви изключително много. Един от най-големите врагове на косъма със сигурност е амонякът, който се съдържа в повечето видове оцветители – той отнема естествената влага на косъма и по този начин уврежда целостта му.

Първото нещо, с което е добре да сме наясно, щом става въпрос за русо, е че светлата коса съдържа в структурата си по-малко меланин, отколкото косите в тъмни нюанси. Веществото меланин отговаря за пигментацията на кожата, косата и очите. То е и причината да почерняваме през лятото. Колкото повече меланин – толкова по-тъмни са нюансите на нашата пигментация. Затова е и логично, че русото е цвят, който не изобилства от това вещество. Поради това косата става много по-податлива и „отворена“ към най-различен тип увреждания. Една от причините за нездрава руса коса е слънцето, тъй като поради ниските нива на меланин UV-лъчите проникват много по-дълбоко в структурата на косъма и го увреждат. Затова е от първостепенна важност за дамите с руси коси да използват защитни продукти с UV фактор не само през летния сезон, но и през останалото време на годината.

Друга отличителна черта на русия цвят е изтъняването на косъма, съпроводено от честото третиране на косата. Той става много по-податлив на късане, а краищата – на цъфтене. В резултат цялата косата става по-тънка, а това довежда и до сухотата и. Ето защо е много важно да е използват правилните подхранващи и поддържащи добри нива на хидратация продукти. Не се жалете от към финансова гледна точка – щом сте решили да поддържате руса коса, трябва да инвестирате в нея, за да получите най-добрия резултат. Редовната употреба на балсами и шампоани за светли коси е задължителна. Не на последно място споменаваме и маските за коса, най-добре е да съдържат вещества, които проникват дълбоко в структурата на косъма и го овлажняват. Домашно приготвените маски със зехтин и яйце също са много подходящи. Добре е косата да се подлага и на малко по-специална терапия веднъж в месеца, която можете да изпробвате във фризьорските салони. За предпочитане е кератиновата терапия, която едновременно подхранва и се бори с „износването“ на цвета.

Не е препоръчително да прекалявате с миенето на косата. Това правило важи не само за русите коси, а за всички типове. С честото миене се отмиват естествените масла, отделяни от скалпа, и вместо да съживим, изсушаваме косата си. Голям враг в поддържането на цвета е и миенето с гореща вода – това отваря горния слой на косъма и го предразполага към допълнително цъфтене. След всеки душ правете студени обливки на косата си и ще усетите разликата.

За предпочитане е да използвате четки и гребени, които са направени от естествен материал, максимално щадящ косата. Не е нужно да споменаваме, че трябва да се намали употребата на преси и сешоари, за да не сбогуваме прекалено рано с русия цвят. При термична обработка задължително нанесете продукт, който предпазва косата от топлината. И накрая – не забравяйте, че здравето на косата ви, както и на всеки  един друг компонент от нашето тяло, зависи от правилното хранене. За подхранена и жизнена коса пийте достатъчно течности (вода и чай, не кафета) и си осигурете стабилен прием на храни, богати на желязо, цинк и магнезий.

 

 

Автор: Денислава Златанова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара