Как да поддържаме кожата млада по естествен начин?

Едно от нещата, които всяка една жена иска да запази възможно най-дълго, е младия вид на кожата си. Във времето на истинския бум на технологиите отвсякъде сме затрупани с реклами, промотиращи невъобразим брой най-различни козметични продукти, които да ни помогнат в борбата със стареенето. Преди да продължим нататък обаче искам да обърна внимание на две неща. Първото от тях е, че стареенето е неизбежен процес от всеки един жизнен цикъл. Този етап от естественото развитие на живота ще връхлети всеки един от нас рано или късно и само от нас зависи по какъв начин ще го приемем. Според мен това е дар, за други може да е истинско проклятие и кулминационна точка в еволюцията на суетата. Второто нещо е, че реалистично погледнато няма как да очакваме с мазането на кремове и употребата на витамини да смъкнем изненадващо 5, 10 или 15 години от възрастта си в рамките на няколко месеца. Истината е, че с всяко едно ваше действие преди периода, в който окончателно решите да се позовете на анти-ейджинг козметиката, е предопределящо за начина, по който ще изглежда не само кожата ви, но и всяка една друга част от тялото. 


Ето защо на първо място в списъка поставяме начина на живот като най-съществената съставка за здравето като цяло. Тук включваме цялостния ви режим на хранене, процент на физическа активност, сън и вредни навици. Най-добрите храни, изведени от специалистите и диетолозите за хубава кожа, са първо – ядките, най-вече орехите и кашуто. Те съдържат ненасителни мазнини и омега-3 мастни киселини, които спомагат сърдечносъдовата дейност и стимулират обмяната на вещества. След това идва ред на зелените зеленчуци – всякакъв тип в неограничени количества, най-добре да са сезонни, за да извлечете пълните ползи от витамините в тях. Тези зеленчуци са изключително богати на антиоксиданти, които от своя страна се борят със свободните радикали в тялото, натрупани в резултат най-вече на замърсената околна среда. Антиоксидантите са чудесен помощник в борбата за младия вид на кожата. Още една суперхрана за борбата със стареенето са морковите – те съдържат каротин, който подхранва кожата и и придава жизненост и еластичност. От храните ще споменем също и киселото мляко, рибата  и всички дребни плодове, най-вече черешите, малините, боровинките, ягодите и къпините. 


От напитките – на първо място, разбира се, водата. Няма как да очаквате да имате здрава и хидратирана кожа, ако не приемате достатъчно течности дневно. Правилото гласи 7 големи  водни чаши дневно, а за да е още по-голям ефектът, приспособете се към навика да пиете зелен чай – една от напитките, която едновременно, че предотвратява преждевременното стареене на клетките, се бори и с излишните килограми. Добре е в хранителния ви режим да не присъстват всякакви видове пакетирани и полуготови храни, продукти с консерванти, сокове, мазни и тестени изделия, високомаслени млечни продукти и такива с много захар. Не, това не е диета, а режим, който трябва да се превърне в начин на живот за всеки, който желае да се радва на добро здраве и ослепителен външен вид. 


Не подценявайте сигналите на собственото си тяло. На всеки се е случвало да се събуди с нова пъпка или зачервяване по лицето, и в повечето случаи автоматично спрягаме за виновен стреса или емоционалния ни дисбаланс. Със сигурност тези неща имат своето отражение, но кожата на лицето ви е като „огледало“ за това, което всъщност се случва вътре в тялото ви. Нездрава кожа – проблем в цялата система на организма. Затова обърнете внимание на хранителните си навици, а за вредните като тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, няма дори да споменавам. 


Друг много важен фактор е правилното почистване на лицето. Никога не спете с грим – това е истинска подигравка към всяка една клетка, съставяща кожата на лицето ви. Определете типа на кожата си и намерете измиващия продукт, който едновременно ще премахва мръсотията и ще поддържа естествените нива на хидратация в кожата. Дори и да не носите грим, мръсният въздух е най-вече причината милиони бактерии да попадат на лицето ви и да станат „проводници“ за образуване за пъпки. Още нещо – следете изкъсо чистотата на спалното ви бельо – всеки ден от тялото си отделяме хиляди мъртви клетки по време на сън, които полепват по завивките и образуват акарии. А те, от своя страна, за отговорни за нездраво изглеждащата кожа. 


Не на последно място оставяме спорта, отговорен за цялото добро функциониране на тялото ни, тонуса и доброто настроение. Освен, че намаля и целулита, физическата активност се бори с появата на бръчки и това е научно доказано, подкрепено от факта, че натоварванията снабдяват кожата с повече кислород, който обуславя производството на колаген. Гореизложените редове са само поредното доказателство, че дори и да използвате най-скъпия крем, предлаган някога, няма как магически да успеем да върнем годините на младостта. Това, което можем да направим обаче е да се опитаме да запазим младия си вид възможно най-дълго, като живеем малко по-информирани и с любов към себе си. 

 

Автор: Денислава Златанова
 

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара