Историята на ОБУВКИТЕ

Responsive image

В днешно време тенденциите се менят по-бързо и от сезоните. И за да сме в крак с модата, купуваме чифт след чифт обувки, а след това се питаме защо са ни. Влияейки се от тенденциите, смятаме обувките си от минали сезони за стари и демоде, а преди 2 години със сигурност сме били влюбени в тях.
Нека се върнем назад във времето, за да си припомним най-актуалните модели от миналия век чак до наши дни.


1920
След чарлстона идва времето на роклите с флорални мотиви. А има ли нещо, което си отива повече от рокля, с обувка на висок ток?! „Low-heeled T-straps“ обувките подчертават глезена. Цветовата гама при тях не е толкова разнообразна – бежовият и черният цвят са най-харесвани.

1930
Времето, в което сатенените ръкавици и дългите рокли са на топ тренд. А повечето модели обувки са в кафяв, черен и цвят боровинка.

1940
По време на войната токчета са били изключително скъпи и трудни за намиране. Затова е създадена алтернативна версия на високия ток, който става тенденция за цяло десетилетие.1950
Дебютът на Dior – ниският и тънък ток. В историята тези обувки остават завинаги свързани с модната икона Мерилин Монро.

1960
„Low Kitten heels“ или обувките на Одри Хепбърн във филма „Закуска в Тифани“. Първоначално са създадени за тенис, но уви те остават символ на класа и елегантност.1970
През десетилетието, посветено на диско музиката, излизат и обувките на платформа. Интересен факт е, че те са били носени както от жени, така и от мъже. Разбира се, мъжете са предпочитали черния им цвят, докато жените са носили цветни и с различни шарки модели.

1980
Доказателството, че модата се завръща. Ниските токчета отново са тенденция, но този път в най-шарения си вариант. Розови, оранжеви и сини – може дори да се комбинират.1990
Дебютът на Spice girls връща на мода отново черните обувки. Типичните обувки за 90-те години са кожени или лачени, с дебел ток и каишка.2000
Сандаллите на ток са хит. Токът им е тънък и висок, а цветове са светли – предимно в розовата гама.

Днес
Освен че острият ток официално се е върнал на мода и не мисли скоро да си тръгва. Най-новата тенденция (от 2016 год.) са ботушите до коляно. Кожени, велурени или сребристо-лачени, те са най-харесваните обувки от всички момичета и жени. 

Ани Кирова

Ани Кирова е на 20 години. Следва Книгоиздаване в СУ "Св. Климент Охридски". Вълнува се от интересния начин на живот - мода, пътувания, както и премиери на книги.

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара