История на модата

Навярно доста от вас са се замисляли откъде е тръгнала модата и през какво е минала, за да достигне до днешния си облик. Затова решихме да предприемем едно пътуване, но не към бъдещето, а обратно към миналото, за да отговорим на въпроса: „Кога започна всичко?”.

През 1482 година терминът „мода” бива употребен за първи път, но това далеч не е първата проява на влечение към модата. Както всички знаем цивилизациите в Древна Месопотамия са били едни от най-развитите и именно техни представители биват смятани за „първите дизайнери”, макар техният начин на обличане да е бил доста оскъден. След това своя принос дават Древен Египет, (чиито тенденции в грима все още се смятат за актуални), Древен Рим и Византия. Най-често облеклото е било съставено от парче плат – туника, привързано с колан в кръста или дълга тога. Обувките също носят специфични детайли и цвят, но все още са доста далече от дизайна, който познаваме днес.

През XV век вече се забелязват малки прилики с днешната мода, главно при дамското облекло, което е било пищно и цветно, придружено от шапки, качулки, воали и скъпоценни камъни. Вероятно няма да е изненада за никого, че първият моден център е именно Франция, в която модата е диктувана от графство Бургундия. След поражението на графството обаче, моден център става Италия. Там се забелязва промяна в дизайна на обувките – издължават се и се заострят, а върху тях се обуват вълнени налъми, за да се предпазват обувките от калта. Все пак жената си е жена, и обувките са си обувки, независимо в кой век се намираме.

 

На мъжката мода също започва да се обръща повече внимание, като основното облекло е съставено от  туника в 4 части с шев на гърба и закопчаваща се отпред. В края на века „място под прожектора”  заемат ленената риза, носена с чорапогащник и наметало.

 

През XVI век настъпват драстични промени, както в живота на обществата, така и в модата. Модните центрове диктуват тенденциите... явно това е едно от нещата, което си остава константа през вековете. Навлиза думата „шик” и хората започват да я употребяват все по-често.  Роклите са свободно падащи с множество драперии и в светли тонове. Горните дрехи са елементът на облеклото, където са по-широко използвани ярките цветове. Носят се шалове, манта, ръкавици. Косата се носи на кок, най-често придружавана от панделки и пера.

Появата на шевната машина, както и появата на англичанинът Чарлс Фредерик Уопт (смятан за първият „законодател” в модата) дават на тогавашния „шик” нов облик. „Законодателят” е първият човек, усмелил се да въведе новите колекции и да използва живи модели за представянето им.

 

XX век бива определян като „век на разкош, изящни дрехи и луксозен начин на живот”. И има защо. Това е векът на фустите, корсетите, малките шапки, редингота и фрака. Постепенно роклите се скъсяват, обръща се огромно внимание на женският бюст, като пристягането с корсет кара формите да изпъкват още повече, което до този момент е необичайно. Появява се сутиенът, полата продължава да се скъсява (и то с цели 20 см! ), появяват се и „танго обувките” с каишки на глезените, за които сме благодарни и до днес.

1960-те са време, в което навлизат доста нови за онова време придобивки – минижупът, френският маникюр, тънкият висок ток и саката с двуредно закопчаване. Първата дама на САЩ – Жаклин Кенеди, е смятана за диктатор на женската мода в началото на десетилетието.

Навлизат мъжките костюми от кадифе, също с двуредно закопчаване. Модата все повече започва да прилича на това, с което сме свикнали в днешно време. Тенденциите при гримирането са дълги изкуствени мигли, бледи устни и черен молив за очи. Всичко това, придружено от  лек обем в корените на косата. 60-те раждат и идеята за сексуалната либералност, както и идеята за мир, любов и свобода.

 

Стилът през 1980-те или излъчва прекалено много сексуалност или прекалено много рок. Скоро след това се заражда и гръндж модата, която била предпочитана, просто защото дрехите от този тип били евтини и пазели топло.

За модата на XXI век всички знаем. Тя е диктувана от световните модни дизайнери и звездите на музикалната сцена. Голяма част от модните тенденции са пряко свързани с музиката и с желанието на всеки да прилича на някой, който е известен. Жените подражават на женски групи като Spice Girls и Destiny’s Child, а мъжете – на рок легендите или на онези, които са на власт по онова време.

И все пак, за много от придобивките в модата трябва да сме благодарни на миналите векове и епохи. Сандалите тип „танго” с каишки около глезените, полата-панталон, минижупа и обувките с тънък висок ток са само част от тях.

Модата е навсякъде, тенденциите се променят, дизайнерите създават нови колекции, всичко е временно. Но историята – тя е това, което остава след нас.

 

Статията подготви: Петя Банкова,

Снимков материал: Интернет

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара