Хидратацията като грижа за кожата и косата

Кожата на всеки от нас е различна, но има една и съща функция– предпазва тялото ни от агресивното влияние на околната среда (климат, микроорганизми, бактерии, UV-лъчи, химически вещества). За да осигури тази защита, здравата кожа непрекъснато "произвежда" хидролипиден филм –защитен слой, състоящ се от вода и липидил, който се бори със загубата на вода и така поддържа еластичността. Нормалното количество вода в роговият слой т.нар. повърхностен слой на епидермиса е около 10-20%. Когато съдържанието на вода достигне под 10% е налице дехидратирана кожа. Хидролипидният филм действа и като биологична бариера, която "спира" микроорганизмите и химическите субстанции и предотвратява увреждането на кожата в дълбочина. Когато хидролипидния филм е недостатъчен например при суха и дехидратирана кожа, или нарушен, например при мазна или смесена кожа, дискомфорта е на лице /парене, лющене, сърбеж, зачервяване, кожата загрубява, загубва своята мекота и свежест /. Решението е използването на хидратиращи козметични продукти. Ще почувствате разликата: удивително хидратирана кожа, мека и защитена за дълго време Няколко са начините за въздействие върху хидробаланса на кожата чрез хидратиращите продукти. Някои от тях са предназначени да въздействат върху клетки и слоеве на кожата с цел "задържане на вода", благодарение на съставки, които привличат водата от различни източници на околната среда. Други продукти са създадени, за да предотвратят загубата на вода чрез защитен филм, който прави невъзможно изпаряването от повърхността на кожата. Хидратиращите съставки могат да заемат празнините в междуклетъчното пространство, които често са причина за нарушената структура. Така се намалява загубата на влага и се увеличават естествените защитни механизми на кожата. Повечето хидратиращи средства постигат и трите функции с помощта на компоненти, които имат хигроскопични свойства (привличат вода от различни източници на околната среда); хидрокапторни качества (задържат водата); защитни съставки (предотвратяват загубата на вода

Нашите съвети:


В началото на лятото, под напиращите слънчеви лъчи, морската вода, нашата кожа и коса се нуждаят от жизненост и зареждане със сили.Използването на хидратиращи кремове с висок слънцезащитен фактор ежедневно е задължително за кожата, а за косата- спрейове Плодовите киселини са подходяща активна съставка, тъй като нормализират водния обмен и отстраняват вроговения слой на епидермиса. Хидратиращите линии се разработват на основата на силно овлажняващи растителни екстракти от жожоба, малина, алое и др., които не само хидратират горния слой на епидермиса, но и задържат по-дълго време водата в клетките. Термалните води заемат основна роля в борбата с хидратацията. Чувството на свежест е 100% след употребата им. Те съдържат вода, минерални соли и олигоелементи. Преди да достигне повърхността на земята, термалната вода преминава през сложен процес на минерализациия, който обогатяват състава й.


Винаги казвам на своите клиенти, че няма възраст за употребата на хидратиращи кремове, в момента в който констати¬раме, че кожата ни е станала суха и нееластична, можем да започнем с тяхното приложение.
Хидратириащите кремове предотвратят загубата на вода чрез защитен филм, който прави невъзможно изпаряването от повърхността на кожата, като същевременно имат за цел да вкарат хидратиращи активни съставки в дълбочина.
Хидратантният крем се нанася сутрин и вечер върху идеално почистено лице. През деня той защитава ко¬жата от агресията на външните фактори, през нощта й позволява да възстанови хидролипидния си слой. Сред най- силните хидратиращи съставки са водорасилите и разбира се термалната вода – те са с високо съдържание на олигоелементи, които не само задържат влагата в кожата, но и засилват междуклетъчното сцепление, Не по-малко ефикасни са и уреята, хиалуроновата киселина, малинатата и др..
Веднага след като се направи хидратиращата тарапия в козметичната кабина усещането за свежест, възвръщането на влагата е налице. Употребата на хидратиращи продукти в домашни условия запазва този резултат за дълго време. Освен това хидратираната кожа отразява по-добре светлината и съответно изглежда по-блестяща.


Два пъти годишно трябва да сменяме хидратантния си крем, като се съ-образяваме с различните нужди на кожата през раз¬личните сезони. Лятно време тя се изпотява повече и то¬гава за предпочитане е да използваме по-леки, гелообразни консистенции. През зимата, борейки се със сту¬да, кожата изпръхва и в този период са й необходими по-плътни кремове с допълнителен подхранващ ефект.
Мазната кожа също може да бъде дехидратирана /това е състоание, не тип/ и да изг¬лежда безжизнена. За клиенти с мазна кожа са раз¬работени специални хидратантни кремове, съдържа¬щи допълнително цинк или мед, които регулират отде¬лянето но себум, както и матиращи агенти.
Кожата около очите е фина, деликатна и чувствителна, отличава се по структура и изисква специфични грижи. Затова в козметологията е отделена като самостоятелна зона, наречена "околоочен контур". Кожата е извънредно тънка и предразположена към отоци, сенки, торбички затова изисква специфични грижи.


Прекаленото третиране на косата /боя, кичури, къдрене, честото използване на сешоар и преса/, хлорът в басейните, солената вода допринася за изтощаването на косъма. Както кожата, така и косата има нужда от хидратация.
Сухата коса има най-голяма нужда от ежедневна подхранваща грижа. Структурата на косъма при този тип коса е много слабо овлажнена, поради тази причина косата често се оплита, косъма се чупи лесно. Тази коса изисква хидратация, възстановяване и защита. Най- силните хидратиращи съставки в продуктите за коса са маслото от житни култури – прави косата мека и гъвкава, имат подхранващи и възстановаващи свойства, житните протеини, които образуват естествена преграда, изолираща косата от топлината, излъвана от сешоара. Бамбуковото масло подпомага по-лесното разресване.

 

Автор: Диди Стоилова /Spa Demetra/

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара