Хаос и природа в котюр колекцията на IRIS VAN HERPEN SPRING-SUMMER 2018

LUDI NATURAE’, Games of Nature

IRIS VAN HERPEN COUTURE SPRING-SUMMER 2018

Iris van Herpen  представи новата си модна колекция, която носи името “Ludi Naturae” .  Представянето се състои на 22 януари  2018 година в Galerie de Minéralogie et de Géologie в Париж.

В колекцията бяха представени природни и създадени от човека пейзажи, погледнати от птичи поглед. Вдъхновението е почерпено от фотографиите на Thierry Bornier и Andy Yeung. Те оказват влияние и на предходната работа на Iris van Herpen,  в която тя представя формите на земята погледнати през микроскоп.

„Погледнах отблизо, защото исках да видя „кожата“ на земята, опитвайки се да намеря силите, които седят зад направата на формите. Поглеждайки през тази перспектива, почувствах вдъхновението от формите на хаоса и природата, която се слива със цивилизацията в един нежен хибрид.“ споделя дизайнерката.

Следвайки своето вдъхновение Van Herpen  работи съвместно с датския скулптор Peter Gentenaar, който е известен с впечатляващите си скулптури направени от хартия. За ревюто Peter Gentenaar създава инсталация под формата на цветя, които се движат в синхрон с моделите.

 “Ludi Naturae” е ярка и оптимистична, нежна и деликатна,колекция, която съчетава  изкуственото с естественото. Цветовете, които преобладават са от естествената природна  гама- зелено, жълто, синьо, лилаво, бежово и черно.

Колекцията се състои от 23 тоалета, които  са по-близки до произведение на изкуството отколкото до облеклото. Изработени са от 3D принтер, а върху плата, пак чрез помощта на 3D принтер, са изобразени декорации от тюл. За направата на колекцията помага Delft University of Technology.

В колекцията присъства само един модел обувки. Те са на високи с платформа и връзки. Между платформата им и самата обувка се създава празно пространство, все едно моделът не ходи, а лети.

Със своите изящни и фини мартерии Van Herpen създава илюзията, че дрехите са част от тялото на модела. Макар и неподходяща за всекидневието “Ludi Naturae”  е колекция, която заслужава внимание не само от любителите на модата, но и от ценителите на изящните изкуства.

Мартина Деведжиева

Мартина е на 19 години от София. Студент по Книгоиздаване в СУ. Тя черпи своето вдъхновение от динамичния град, в който живее. Нейните най-големи страсти са книгите, танците и писането.

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара