Грижа за косата и как да и помогнем да расте по-бързо

В днешно време, за да се чувстваме и изглеждаме добре, е изключително важно да поддържаме добрия вид на прическата си, както и жизнеността на косата си. Всеки един от нас е изградил някакви лични навици, които следва, щом стане въпрос за грижа за косата. Големият проблем идва обаче когато в старанието си да имаме „перфектна“ прическа изтощаваме много косата, на която след това може да са и нужни години да се възстанови напълно. Редица фактори оказват влияние върху здравето на вашата коса – от начин на живот и колко често я третирате с различни уреди, до това как я сресвате и дали използвате подходящите козметични продукти. Нека разгледаме малко по-подробно основните акценти при грижата за косата:

1)  Начин на живот.

Здравословният начин на живот е от особено внимание не само когато става въпрос за косата ви. Когато не се храните правилно и нямате добра физическа активност, може да забележите проблеми и с кожата, костите, ноктите или изобщо цялостната функционалност на тялото ви. От изключителна важност е да снабдявате тялото си с всички витамини, от които има нужда, като започнете да ги приемате най-вече с храната. Старайте се да избягвате храните, съдържащи твърде много захари, консерванти и сол и ги заменете с пресни плодове и зеленчуци и крехко месо. Най-подходящите хранителни продукти, които спомагат за растежа и поддържат здравината и жизнеността на косата, са яйцата, морковите, спанакът, горските плодове, доматите и чушките, а що се отнася до месото, за предпочитание са месата, богати на протеини, като пилешкото и пуешкото. Добре е да се приема повече витамин C под формата на цитруси – например портокали, грейпфрут и лимони и най-вече да се пие не по-малко от литър и половина вода на ден.

 

2) Не прекалявайте с миенето на косата.

Грешно е схващането, че редовното миене на косата я поддържа здрава и жизнена. Прекомерното миене всъщност не позволява на естествените масла, които се съдържат в скалпа, да хидратират косъма и се получава обратният ефект – в повечето случаи косата се изсушава и накъсва. Най-добрият вариант е да миете косата си не повече от 2-3 пъти седмично, като използвате правилните за вас продукти. За целта е добре на първо място да определите вида на косата си – дали е мазна, суха или нормална, може дори да се замислите още повече и според това дали косъмът ви е прав, чуплив или къдрав. Важното е да намерите шампоана, който ще действа най-добре за вас, и също използването на балсам, който да улесни разресването и да предотврати прекомерното заплитане на косата. Ако имате боядисана коса, е хубаво да използвате козметика за третирана коса без окислители, която ще запази цвета ви по-бляскав и наситен.

 

3) Правете си „студени обливки“ след миене.

Повечето от нас сме любители на топлите вани и горещите душове, но това не означава, че те са добри са косата ни. Прекалената горещина не само от пресите и сешоарите, а и от водата, с която се къпем, може да причини накъсване и деформиране на структурата на косъма. Разбира се, това не означава, че измиването с гореща вода е вредно на 100% - топлата вода спомага за пълноценното премахване на мръсотията от косата и омазняването, както и ще „отвори“ косъма за нанасянето на балсама, който ще подхрани косата в дълбочина. Най-доброто решение е косата да се измива с топла вода при нанасянето на шампоана и с поносимо хладка вода след използването на балсама – по този начин ще запазите влагата от балсама, като затворите кутикулата (външният слой) на косъма и косата ви ще изглежда по-жизнена и подхранена.

 

4) Правилният начин на ресане е от изключително значение.

Има няколко начина на ресане, които оказват много негативно влияние върху здравето на косата ви. Първият от тях е ресането в посока от корена към краищата на косата – по този начин космите се накъсват излишно и предразполагате косата си към допълнително цъфтене в краищата. Вместо това опитайте да решете косата си, като започнете от разплитането на краищата и постепенно се насочвате към корените. Важно е ресането да се извършва нежно и старателно, без излишно дърпане, което да увреди още повече косъма. Друга грешка при ресането е, когато косата ви все още е  мокра – въпреки че на практика е значително по-лесно да разрешем косата си, когато е влажна, този навик причинява повече вреда на косата ви, отколкото някога сте мислили. Когато косата е мокра, косъмът се насища с вода и се опъва, в следствие на което косата става много по-склонна към късане и заплитане и е най-уязвима на увреждания. Най-добрият вариант е да сресвате косата си преди да я измиете, или, ако държите да я решете, докато е влажна, да го направите с пръсти и с помощта на балсам или кристали, които да улеснят процеса. Добре е да не се прекалява с ресането по принцип, защото, вместо да поддържа косата ви в добра форма, може да се получи обратен ефект и в следствие на прекаленото дърпане и наелектризиране косъмът да се накъса и да загуби естествения си блясък. Разбира се, задължително е редовното почистване на четките и гребените, които използвате – в противен случаи в косата ви ще намерят убежище клетки и бактерии, увреждащи изцяло здравето на косата. 

 

5) Подстригвайте се по-често.

Когато премахвате нацъфтелите краища редовно, ще предотвратите прекаленото късане на косата и тя ще стане по-здрава и еластична и ще расте по-бързо. Добре е да се подстригвате през период от 5 до 8 седмици, в зависимост от бързината на растеж да косата ви. Много хора приемат допълнително витамини, които да стимулират растежа, но не забравяйте и всички други неща, изброени по-горе. Не бива и да подминаваме с лекота факта, че жизненото развитие при всеки човек е различно и че ако при едни косата расте с 1-2 сантиметра месечно, при други може да израства с толкова за период от два или повече месеца. Важно е да се заредите с търпение и воля, за да промените начина, по който изглеждате, и най-вече – собственото си здраве. 

 

 

 

Автор: Денислава Златанова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара