Еволюция на корсета

През изминалите векове много жени са се превръщали в жертва на амбицията си за красота. Някои от тях умирали от отровни вещества, които приемали, за да отслабнат. Главната цел е било деколтето и моделите за неговото съвършенство непрекъснато се променяли през вековете. През Античността съразмерно развитото тяло било смятано за идеал от гърците и римляните, а през Средновековието миниатюрния бюст бил знак за благородно потекло. На мода по-късно идват пищните форми, изобразени в картините на много художници. Общото между тези различни идеали за красота е корсетът – онази част от облеклото, която била колкото отхвърляна, толкова и предпочитана. Неговото официално представяне в европейските аристократични дворове било през 13 век. За връзването на първите корсети, създадени от десетки тънки шнурове и пластинки, били необходими помощници и затова носенето му се превърнало в отличителен белег на висшата класа. 

През изминалите векове много жени са се превръщали в жертва на амбицията си за красота.

В продължение на няколко века, корсетът става важна дреха от облеклото. Първият и най-ранен модел на евентуален корсет е направен през 2000 г. пр. Хр. Първоначално той е проектиран основно като бельо, за да поддържа позата на тялото. Италия е първата страна, която произвежда корсета като бельо, а Екатерина Медичи го представя във Франция през 15 век. Тя е първата кралска особа, която въвела употребата на корсета, като традиция. Той е бил стегнат, с издължен силует, използвал се като бельо и се считал за незаменима част от красотата на женската фигура. 

В продължение на няколко века, корсетът става важна дреха от облеклото.

Разпространението му станало особено голямо в Европа. Той придобил изключителна популярност през 16-17 век, когато целта му била не само пристягане на тялото, но и повдигане на бюста. Корсетите били изработени в обърната конусовидна форма, която подчертавала бюста и правила талията да изглежда тънка, съчетавани били с дълги обемни поли. Те са проектирани така, че да повдигат и оформят гърдите, да държат гърба изправен и да подчертават позата на жената. Корсетите през 18-ти век са далеч по-добри от тези през 17-ти век. Причината е, че те са били по-комфортни и не ограничавали дишането. 

Разпространението му станало особено голямо в Европа

Модата му се поощрявала от кралските особи и всяка от тях имала личен стилист, който да се грижи за тази част от облеклото. Така постепенно пазвата, извадена на показ и обилно гарнирана с панделки и дантели изместила предишния аскетичен идеал за красота. Само за няколко години, той се превърнал в нещо повече – в произведение на изкуството. С помощта на корсета, жените съумявали да изглеждат значително по-стройни и по-млади. 

Модата му се поощрявала от кралските особи и всяка от тях имала личен стилист, който да се грижи за тази част от облеклото.

Официалното отричане на корсета станало през 19 век, причината била, че започнали да се организират специални медицински сбирки, на които се разяснявали вредите от носенето на толкова стегнати дрехи. Дори Наполеон нарекъл корсета ,,убиец на човечеството, който трябва да бъде забранен”. В началото на миналия век, все повече жени захвърляли корсета, като непотребна вещ и тази тенденция продължавала до края на 90-те години, когато няколко американски дизайнери лансирали бельо, което помагало на силуета да изглежда, като ,,пясъчен часовник”. Според Стивън Дикинсън – директор на американска модна фирма за средна класа, корсета днес се възприема, като ефирна дреха, с която можеш да се чувстваш привлекателно, за разлика от миналото когато е наподобявал своеобразна броня. Поради факта, че съчетават сексуално излъчване с усещане за старовремски респект, корсетите имат хиляди почитателки и днес. Осъвременените копия на корсета са част от почти всяка линия бельо.

В началото на 20 век корсета непрекъснато се променя, в сравнение с този от миналите столетия. Той е по-къс и вече не служи за упора на бюста, което от своя страна довело до изобретяването на сутиена. Така постепенно корсета се разделил на две части: горна и долна, като горната се наричала ,,корсажче” , ,,сутиен”, а долната – колан.

В началото на 20 век корсета непрекъснато се променя, в сравнение с този от миналите столетия.

Стремежът към естествената форма бил свързан с изменението на женския силует. Простата форма на дрехите позволила носенето на корсети, сутиени и пояси, съответстващи на естествената анатомия на човека. Така се родили съвременните корсетни изделия, разнообразни по конструкция и форма. Благодарение на новите синтетични, леки и еластични материали, днес се произвеждат различни модели пристягащи колани, корселети (комбинация между колан и сутиен) и други. Корсетите започнали да се използват и като външна дреха.

Стремежът към естествената форма бил свързан с изменението на женския силует. Простата форма на дрехите позволила носенето на корсети, сутиени и пояси, съответстващи на естествената анатомия на човека.

През годините модата на корсета не отминава, а само се трансформира. 2017 година той отново е на върха на популярността на модната сцена. Модните тенденции за 2017 ни напомнят за модата от миналото, но появявайки се в нова интерпретация. По нов начин се прави модерен акцент на талията.

През годините модата на корсета не отминава, а само се трансформира.

Как да носим корсета можем да видим в колекциите на D&G и Тиби, както и носен от много популярни личности на червения килим. Корсета се превръща в един от най-предпочитаният моден аксесоар, които може да бъде носен като бельо, официална дреха, в стрийт модата и свободното ежедневие.

Как да носим корсета можем да видим в колекциите на D&G и Тиби, както и носен от много популярни личности на червения килим.

 

 

Автор: Анна Декова

 

 

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара