Бохемската мода – винаги актуална във времето

Бохемският стил е възникнал през 1700 г. от необходимостта да се живее минималистичен начин на живот. Днес това е начин да се изрази индивидуалността. Бохемският стил обикновено е свързван с художници, писатели и интелектуалци от над 200 години. Бохемската култура включва различни етични стилове на облекло, както и исторически костюми. Този стил се състои от, цветно облекло и е известен, като бохо шик и хипи стил, изразяващ свободния начин на живот. Той се отличава от ежедневните тенденции, защото представлява цветна култура, базирана на творчеството. Обикновено се характеризира с дългите, свободни коси, земни тонове с цветни пръски, преливащи се тъкани, шарки, цветя и големи аксесоари. Бохемският стил позволява на хората да изразяват желанието си да се откъснат от социалните норми и да живеят неангажирано.

Бохемският стил е възникнал през 1700 г. от необходимостта да се живее минималистичен начин на живот.

Като противодействие, бохемският стил се появява за пръв път във Франция след френската революция. Поради липсата на богати клиенти, подкрепящи изкуството, художниците по това време били изпаднали в бедност. Много от тях започнали да живеят скромно, като носели износени или използвани дрехи. Но романтичното движение от края на 18 век отхвърля границите на буржоазния живот и се превръща в нов култ към личността, с индивидуален стил изразен в начина на обличане. 

Като противодействие, бохемският стил се появява за пръв път във Франция след френската революция.

Художниците се превърнали в специален тип хора, а не просто занаятчии, чиято креативност била показана по начина, по който живеели и се обличали. Самият творец станал произведение на изкуството. Хората започнали да сравняват новите художници със скитащи цигани и вярвали, че те идват от Бохемия, район на Източна Европа и Балканите. Затова хората се отнасяли към тях, като към бохеми. 

Самият творец станал произведение на изкуството.

През деветнадесети век естетическото движение се превръща в бохемски начин на живот. Естетите започнали да се бунтуват срещу строгите социални ограничения на Викторианската епоха и съчетали стил, основан на дрехи от миналото, обикновено средновековни рокли с ориенталски дизайни. Те подкрепяли старите техники за изработка от средновековието и носели меки, цветни дрехи, създадени от органични багрила и украсени с ръчна бродерия. Художниците отхвърлили корсетите, кринолините, всичко, което ограничавало Викторианската мода.

 През деветнадесети век естетическото движение се превръща в бохемски начин на живот.

До 30-те години на ХХ век французите в Бохемия приели средновековния и ориенталски стил на облекло. Актуални били цветните дрехи, дългите коси и широките шапки. Бохемският стил започнал да се развива, като външния вид се превръщал в произведение на изкуството, с внимателно подбрани дрехи и аксесоари. Този стил, понастоящем наричан бохо шик, минава през историята, като стил на бунтари и в хипи-културата на 60-те години на миналия век. 

До 30-те години на ХХ век французите в Бохемия приели средновековния и ориенталски стил на облекло.

Тази мода не е била променяна от много години, а през двадесети век започнала да се свързва с младите хора, които се разграничавали от материалистичната култура. Бохемският стил станал много модерен и се превърнал в актуална тенденция. Модни списания започнали да показват, скъпи дизайнерски бохемски облекла.

Бохемският стил станал много модерен и се превърнал в актуална тенденция.

Неусетно Бохо шик засилил своите позиции и станал част от модерната градска среда, въпреки капризите на модата. За разлика от много градски модни течения, бохо стилът се отличава с голяма фриволност. Последователите на този стил не робуват на определени рамки и това допринася за тяхната индивидуалност. Елементите заимствани от ретро хипи модата на 60-те и 70-те години и от индианските и африкански племена, го прави небрежен, лек и много интересен. Материите са естествени, като памук, лен, коноп, велур, канава. Кадифето и дантелата пък вкарват допълнителен шик в небрежната визия. Бродериите, копчетата, дантелите, ресните са отличителни белези на тази бохо мода. Цветовете са в земни и пастелни тонове от охра и пастелно жълто до земно кафяво. Изобилието от графични и цветни принтове присъстват задължително в тези дрехи.

Неусетно Бохо шик засилил своите позиции и станал част от модерната градска среда, въпреки капризите на модата.

Бохемският стил има няколко основни модни елемента, като свободно, широко облекло, изработено от естествени тъкани; цветни шалове, носени на врата, главата или вместо колан; туники, панталони, ботуши и сандали с ориенталски елементи и етническите дизайни на Персия, Индия, Турция и Китай; широки шапки; използването на много мъниста и носенето на необичайни, ръчно изработени бижута.

Бохемският стил има няколко основни модни елемента, като свободно, широко облекло, изработено от естествени тъкани;

Смесване на исторически елементи от средновековно облекло с етнически стилове и съчетаването на дрехи по нетрадиционен начин, като смесване на отпечатъци или необичайни комбинации от цветове, правят бохемския стил изключително интересен, артистичен и изпълнен с голямо въображение.

 

Автор: Анна Декова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара